Menu
Menu

Василенко Олександр Миколайович

1952

Олекса́ндр Микола́йович Василе́нко (28 травня 1952, Київ) — соліст-вокаліст Національного ансамблю солістів «Київська камерата», народний артист України.
Народився 28 травня 1952 року в м. Києві в сім'ї службовців.

У 1969 р. закінчив Київську середню школу № 187. У 1970 р. пішов до лав Радянської армії.

З 1977 р. по 1982 р.— навчався в Київській державній консерваторії ім. П. І. Чайковського. Прослуховувався у професора Г.Сухорукової, вчився вокалу у народної артистки СРСР Лариси Руденко, Світлани Матеюк, Марини Єгоричевої, Ірини Колодуб, по камерному класу — у Зої Ліхтман.

З 1982 р. працював у вокальному ансамблі «Радянська пісня» (у 1985 р. реорганізований в «Екстра-фактор») при Київській державній філармонії. Після відкриття Київського дитячого музичного театру брав участь у перших його виставах. Продовжував діяльність у вокально-інструментальному ансамблі «Настрій». На міжнародному конкурсі у Вінниці (1986 р.) й на конкурсі «Золоті трембіти» у Тернополі (1987 р.) виборов почесне третє і друге місця. Згодом став солістом філармонії, з 1993 р. — Державного духового оркестру.

З 1994 p. — соліст Національного камерного ансамблю «Київська камерата». Постійний гість Всеукраїнського фестивалю української пісні «Пісенний вернісаж», неодноразовий переможець фестивалю «Шлягер року» та радіофестивалю «Пісня року». 3 2003 по 2012 рр. голова журі Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої та юнацької творчості «Зоряний Симеїз», член журі Всеукраїнської музичної олімпіади «Голос України» [Архівовано 26 лютого 2022 у Wayback Machine.] та ін.

Творчі нагороди
У 1999 році на Міжнародному фестивалі «Світ музики» (Італія) був удостоєний титулу «Володар голосу унікальної краси». У 2000 році, на цьому ж фестивалі, здобув Гран-прі та знову підтвердив свій титул «Володар голосу унікальної краси».

Лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії «Осіннє золото» імені Дмитра Луценка (2002) .

Лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди (2014)

Репертуар
У репертуарі співака — твори композиторів-класиків, сучасна вокальна музика та шлягери минулих років, пісні народів світу мовами оригіналу; виступає з симфонічними, народними, духовими оркестрами та естрадними колективами. Співпрацює з сучасними українськими композиторами: Олексієм Чухраєм, Леонідом Попернацьким, Валентином Касьяновим, Геннадієм Володьком, Олесем Колядою, Леонідом Нечипоруком, Тетяною Оленевою-Стаматі, Віктором Ліфанчуком, Володимиром Домшинським, Людмилою Єрмаковою, Володимиром Ілемським. Свого часу плідно працював з Людмилою Височинською і Олександром Кушнарьовим. Виконує пісні на вірші: Бориса Олійника, Дмитра Луценка, Миколи Сингаївського, Миколи Луківа, Вадима Крищенка, Ганни Чубач, Михайла Ткача, Павла Мовчана, Михайла Шевченка, Ніни Шаварської, Леоніда Федорука, Йосипа Фиштика.

Гастролі
Чимало гастролює: Болгарія, Словаччина, Чехія, Польща, Югославія, Ізраїль, Іспанія, Італія, Франція, Північна Корея, США.

Творчий доробок
Випустив кілька аудіодисків. Найвідоміші з них — «У стилі ретро», «Дивлюсь я на небо», «Мені не забути тебе», «Іще не осінь», «Іще одна весна», «Квітка нічного саду», «Мені з тобою добре».

Дискографія
CD —

«Мені не забути тебе» (2001),
«У стилі ретро» (2002, К—228918 АГ),
«Любімо її…» (2004, разом з Л. Федоруком),
«У стилі ретро -2» (2004),
«У стилі ретро-3» (2005),
«Дивлюсь я на небо» (2006),
«На счастье» (2006),
«Квітка нічного саду» (2011)
«Мені з тобою добре» (2011),
«Іще не осінь» (2011),
«Іще одна весна» (2011),
«Трускавецька Фієста» (2016)

X
Menu
2024 © Ukrainian Musical World
General partner:
Opera World