Menu
Menu

Маренич Валерій Петрович

1946

Маренич Валерій Петрович (нар. 1 січня 1946, Кривий Ріг) — український співак, Народний артист України (2003).
Біографія
Народився 1 січня 1946 року в м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.

У 1971 році разом з майбутньою дружиною Антоніною Сухоруковою організували співочий дует, який посів перше місце на огляді ВІА (вокально-інструментальних ансамблів) у м. Харкові.

У 1973 році до дуету долучилася сестра Антоніни — Світлана, створивши «Тріо Маренич», у репертуарі якого були як народні пісні, так і авторські, в основному українською мовою. Серед них — «Сиджу я край віконечка», «Посилала мене мати», «Ой, у гаю при Дунаю», «Несе Галя воду», «Ой, під вишнею…», «Тиша навкруги», «Чом ти не прийшов?» та інші.

У 1979 році фірма «Мелодія» записала їхню першу платівку, а «Укртелефільм» зробив її відеоверсію. Цього ж року всім учасникам групи було присвоєно звання Заслужених артистів Української РСР.

З 2005 року виступає самостійно. Нині проживає у м. Луцьку.

Нагороди і звання
Орден князя Ярослава Мудрого I ст. (22 січня 2019) — за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю
Народний артист України (8 лютого 2003) — за вагомий особистий внесок у розвиток української пісенної спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність.
Дискографія
Альбоми в складі «Тріо Маренич»
«Три тополі» (1998 р.)
«Ой, під вишнею» (2000 р.)
«Мареничі» (2003 р.)
«Краще» (2004 р.).
Власні альбоми
«Пісні Волинських авторів» (2005)
«Ген, на узліссі хрест мовчить» (2006)
«Ідея нації» (2008)
«Без адреси» (2010)
«Без тебе» (2015)

X
Menu
2024 © Ukrainian Musical World
General partner:
Opera World