Menu
Menu

Коляда Роман Вікторович

1976

Роман Вікторович Коляда́ (6 квітня 1976, Київ) — український піаніст-імпровізатор, журналіст, диякон.
Коляда Роман Вікторович народився 6 квітня 1976 року в освітянській родині в с.Коржі Баришівського району на Київщині.

Роман Коляда є двоюрідним правнуком українського письменника Петра Колесника.

З 2009 року і посьогодні працює на радіо.

Освіта
Навчався у Коржівській школі, згодом у Баришівській.
1992—1997 — Національна музична академія ім. П. І. Чайковського, Історико-теоретичний факультет.
Творчість
Автор музики до вистави «Венера та інші» (2007 — Київський театр поезії «Мушля» під проводом Сергія Архипчука).
Автор ідеї, музики та виконавець партії фортепіано, клавішних та відеопроєктора (авторська система керування зміною слайдів) в аудіовізуальному перформенсі «Право на миттєвість» (покази відбувались у Києві та Харкові).
Співавтор та учасник артперформенсів у Фонді сприяння розвитку мистецтв:
музика + пластика, з Алесею Алісієвич (Білорусь);
музика + поезія, з Євгеном Нищуком, Олесею Мамчич, Олегом Короташем, Юлією Бережко-Камінською, Віталієм Іващенком та іншими;
музика + живопис з Леонідом Гопанчуком;
музичний портрет (імпровізації на теми відчуттів від людини, що сидить навпроти).
Сольні концерти (2001—2011): у Будинку вчених, Будинку актора, Фонді сприяння розвитку мистецтв (Київ), у музеї Соломії Крушельницької (Львів), у Музеї західного та східного мистецтв (Одеса), у Планетарії імені Ю.Гагаріна (Харків), у Музеї міста Грудзьондз (Польща).
Учасник етно-рок фундації ТаРута з 2014 року, співпраця з якої починалася у 2013-му як проєкт ТаРута feat. Роман Коляда
Роман Коляда є учасником та співзасновником проєкту «КоКо Меланж».
Дискографія:
«Трійця» («Trinity») (2001)
«Погляд в небо» («Look into the sky») (2008)
«Танець любові та розлуки» («Love and separation dance») (2009)
«Янголи повертаються» («Angels return») (2011)
«Ethnolab» (2013) у складі проєкту ТаРута feat. Роман Коляда
«Небесна сотня» (2014) у складі проєкту ТаРута feat. Роман Коляда
«Expectancy» («Очікування») (2017)
«KoKo Melange» (2019)
Автор музично-візуального проєкту «Музичний Портрет Міста» (спільно з екоблогеркою Маріанною Бойко) (2019—2020)

Книжкові видання
Автор шести поетичних збірок:
«Святі вітряки» (2000),
«Чимчикуючи містом»: вірші / Р. В. Коляда. — Вінниця: Континент-ПРИМ, 2006. — 32 сторінки: ілюстрована. — ISBN 966-516-240-3.
«Пісні для читання». К.: Зелений пес. 2014.
«Лю-мінор» К.: Зелений пес. 2016.
«#колядиво» К.: Зелений пес. 2017.
«Роман зі світлом» К.: Зелений пес. 2020.
Журналістська діяльність
Заступник головного редактора, автор і ведучий програм «Музика Вічності», «Не останній день» та інших на «Радіо-Ера» FM до липня 2009 року.
Заступник головного редактора газети «Известия в Украине» від червня до грудня 2010 року.
Автор і ведучий програми «Український вимір» на першому каналі Українського радіо.
Директор радіо «Промінь» (з 2011 до 2017).
Виконавчий продюсер «Воскресіння. Живе радіо», ведучий до 2021 року.
Ведучий програми «Сьогодні вдень» на Українському радіо (НСТУ) та програми «Відкрита Церква» на 5-му каналі.
Церковна служба
Роман Коляда рукоположений в сан диякона Патріархом Філаретом у 2010 році.

Відзнаки
Дипломант Міжнародного музичного фестивалю «Орфей» (2005 — м. Білгород-Дністровський);
Кавалер ордена Нестора Літописця 3 ступеня;
Кавалер ордена Св. Рівноапостольного князя Володимира;
Лауреат премії ім. Івана Франка (у складі творчої групи програми «20 миттєвостей незалежності», НРКУ).

X
Menu
2024 © Ukrainian Musical World
General partner:
Opera World