Menu
Menu

Буєвський Борис Миколайович

1935

Борис Миколайович Буєвський (нар. 7 червня 1935, Кривий Ріг) — радянський та український композитор, автор 10 симфоній, балетів «Пісня синього моря» (1965) та «Устим Кармелюк» (1980), музики до мультфільму про козаків і багатьох естрадних пісень, популярних у 1960—1970-ті роки: «На долині туман», «Кохання моє», «Карпатська ніч», «Пісня про вірність», «Подаруй мені весну» та ін.
Життєпис
Закінчив музичне училище при Ленінградській консерваторії та Харківську консерваторію (1959, за класом композиції професора Дмитра Клебанова).

У 1959—1961 роках викладав у Донецькому музичному училищі.

Автор 10 симфоній, балетів «Пісня синього моря» (1965; 1-а постановка — 1966, Одеса) та «Устим Кармелюк» (3 концерти для струн. інструментів, 1980), вокальних циклів на вірші В. Шекспіра, П. Верлена, Р. Бернса, більш як 100 пісень, музики до драматичних вистав, увертюр, концертів; вокально-симфонічної ораторії «Мандрівки серця» на слова Ліни Костенко й Тамари Коломієць (1964).

Автор музики до багатьох художніх, анімаційних і документальних фільмів.

Член Спілки композиторів України з 1961.

У 1960—1993 роках мешкав у Києві, від 1993 року постійно мешкає у Бельгії.

Творчість
Nuvola apps arts.svg Зовнішні аудіофайли
Nuvola apps arts.svg
Nuvola apps arts.svg Зовнішні аудіофайли
Nuvola apps arts.svg
Естрадні пісні
А вони летять (сл. Станіслава Реп'яха) — Микола Кондратюк
Все при мені (сл. Миколи Вінграновського) — Валентина Купріна
Карпатська ніч (сл. Степана Пушика) — ВІА «Корабели»
Кохання моє (сл. Валентини Малишко) — Діана Петриненко
На долині туман (сл. Василя Діденка) — Микола Кондратюк
Пісня про вірність (сл. Михайла Сіренка) — Костянтин Огнєвий
Подаруй мені весну (сл. Сергія Юзишина) — Валентина Купріна
Стало тихо (сл. Миколи Кабалюка) — Валентина Купріна
Тече ріка дзвінка (сл. К. Дрока) — Микола Кондратюк
Фільмографія
«Підірваний світанок» (1965, «Київнаукфільм», режисер Фелікс Соболєв)
«Камінний живопис» (1967, «Київнаукфільм», режисер Григорій Кохан)
«Мова тварин» (1967, науково-популярний фільм, «Київнаукфільм», у співавт.)
«Солдатки» (1977, художній фільм, Одеська кіностудія)
Музика до художніх фільмів кіностудії ім. О. Довженка:

«Зайвий хліб» (1966),
«Десятий крок» (1967)
«Падав іній» (1969)
«Софія Грушко» (1971)
«Веселі Жабокричі» (1971)
«Тихі береги» (1972)
«Адреса вашого дому» (1972)
«Вогонь» (1973)
«Анна і Командор» (1974)
«Біле коло» (1974)
«Канал» (1975)
«Якщо ти підеш...»‎ (1977)
«Бунтівний „Оріон“» (1978)
Музика до анімаційних фільмів:

«Лелеченя» (1964)
«Зелена кнопка»‎ (1965)
«Злісний розтрощувач яєць», «Ведмедик і той, що живе в річці» (1966)
«Пісенька в лісі», «Легенда про полум'яне серце», «Зенітка» (1967)
«Опудало (мультфільм)» (1968)
«Марс ХХ», «Кит і кіт» (1969)
«Хлопчик і хмаринка», «Журавлик», «Як козаки у футбол грали» (1970)
«Страшний, сірий, кудлатий», «Дивовижне китеня», «Солом'яний бичок», «Про смугасте слоненя» (1971)
«Про порося, яке вміло грати у шашки», «Бегемот та сонце», «Як жінки чоловіків продавали» (1972)
«Теплий хліб» (1973)
«Салют» (1975)
«Як чоловіки жінок провчили», «Лісова пісня» (1976)
«Чому у віслюка довгі вуха» (1977)
«Нічні капітани», «Ватажок», «Як козаки олімпійцями стали» (1978)
«Люлька миру», «Квітка папороті» (1979)
«Одного разу я прийшов додому» (1981) та ін.
Родина
Син — Буєвський Тарас Борисович (нар. 23 червня 1957, Харків) — композитор, флейтист, мешкає у Москві

X
Menu
2024 © Ukrainian Musical World
General partner:
Opera World